недеља, 13. фебруар 2011.

Одговор једном секташу - Јеховином свједоку

Одговор једном секташу - Јеховином свједоку

Поштовани господине Н., примио сам вашу поруку и са великим занимањем је прочитао! Уз дужно поштовање,видим да немате теолошко а ни неко високо световно образовање. То сам закључио по непознавању неких основних појмова наука и достигнућа,како друштвено-политичких тако и природно-филозофских наука! Опростите на мојој слободи и на грешци ако сам криво процјенио. Из тих разлога није ми јасно зашто на себе узимате бреме које вам није дано да носите. Јер апостол Павле нам поручује: Различити су дарови, а исти Дух; и различите службе, а исти Господ; и различита дјеловања, а исти Бог који чини све у свима. (1 Кор 12,4-6).

Желио бих да се дотакнем тема које сте започели:
што се тиче ДАТУМА ПРАЗНОВАЊА празника код Хришћана нисте навели ни један ваљан разлог зашто се празници не би празновали. Нисте упућени у учење и предање Цркве. Нико и не тврди да је Христос Господ рођен 25.децембра,али је тада устаљено да се празнује,баш као и остали празници. То је годишњи круг празновања празника који је паралелан и идентичан богослужбеном кругу Цркве! И рани Израиљ је имао празнике ( Пасха,Празник седмица,Празник труба,Празник великог помирења.Празник сеница,Празник освећења храма итд.). Празници су веома важни тренуци који успостављају годишњи ритам живота.
Цијелом образованом свијету је јасно да су свети оци били у већини случајева најпаметнији и најобразованији људи свога времена. Њима није било смијешно,а ни лудо вјеровање у Тројичног Бога које је вјеровање које се осјећа,али и доказује. Зашто је Бог,који је Љубав допустио да 20 вијекова живимо у заблуди и да нас тек послије толико времена сљедбеници острањелог и неписменог фармера Charles Taze Russell приводе истини и у свијетлост живота?
Тврдите да је Исус био убијен на ступу, а не на крсту. Према вашим теоријама, крст је пагански симбол који је ушао у праву вјеру, нарушавајући њену вјеродостојност. Све хришћанске заједнице које вјерују друкчије, заправо су под утицајем других религија, и нису насљеднице прве Цркве.

Треба напоменути да су Јеховини свједоци ово вјеровање установили 1930. године, иако су дотад вјеровали истовјетно остатку хришћанског свијета. Другим ријечима, до те године није било говора о крсту као некаквом паганском симболу, већ се исти доживљавао као чињеница. Ради се, наравно, о једној од стотину варијација на тему паганског које је ушло у Цркву, и замијенило Божје науке с некаквим људским предајама. Разлоге за своју вјеру махом граде на чињеници да се грчки пријевод ријечи којом се означује "крст" може превести и као "ступ за мучење", мада никад не иду у детаље што се тиче својег објашњења.

Иако је вјешање на ступ била пракса у неким случајевима, крст је био много чешће употребљаван. Историја памти велик број бораца за правду који су, и прије и након Исуса, разапети на крст. Примјерице, свега пар десетљећа прије Христова рођења гладијатор Спартак покренуо је устанак против римских легија, који је угушен у крви. Преживјеле су побуњенике, њих више хиљада, Римљани разапели уз цесту као упозорење народу да се не буни. Такав покољ историчари су врло прецизно забиљежили, и наравно, радило се о разапињању на крст, а не вјешању на ступ. Да је Исус разапет, а не објешен, доказ су гомиле историјских списа и забиљежака .

Али историја није једина ставка која брани чињеницу да је Христос распет, а не објешен као што је приказано на слици. Ради се и о наводима у Светом Писму:

''Али Тома звани Близанац, један од дванаесторице, не бијаше с њима кад дође Исус. Говорили су му дакле други ученици: "Видјели смо Господа!" Он им одврати: "Ако не видим на његовим рукама ране од клинова и не ставим свој прст у рану од клинова, ако не ставим своју руку у његова ребра, нећу вјеровати." И након осам дана бијаху његови ученици опет унутра, а с њима и Тома. Врата бијаху затворена, а Исус дође, стаде у средину и рече: "Мир вама!" Затим ће Томи: "Принеси прст овамо и погледај ми руке! Принеси руку и стави је у моја ребра и не буди невјеран него вјеран." Одговори му Тома: "Господ мој и Бог мој!" Рече му Исус: "Будући да си ме видио, повјеровао си. Блажени који не видјеше, а вјерују!" (Јн 20, 24-29)

Као што можемо видјети, невјерни Тома говори да ће повјеровати у Исусово васкрсење кад види и стави прст у мјесто гдје су били клинови (множина) на рукама. Али код вјешања човјека на ступ, довољно је пробити дланове једним клином.

На питање у вези клинова у Исусовим рукама часопис Јеховиних свједока "Кула стражара" 1984. објаснио је да тај број није важан и да се апостол Тома неспретно изразио ( ! ) - у сваком случају, хришћани могу бити мирни- знамо да је Исус у рукама имао више од једног клина и да је распињање на крст чињеница Светог писма.

Да не залазим дубље и овако можеш видјети да твоје мисли које су ти наметнуте а и сам их не разумијеш нису валидне и добре.

Сјети се да си окренуо леђа Богу,а да си кренуо за фармером који вас предаје у руке сатанске.

Ваш култ је основао 1879. у Неw Yорку шарлатан и варалица Charles Taze Russell. Russell је иначе био три пута осуђиван, и то због преваре, лагања и неприличног понашања према женама. Тако је, између осталог, лаковјерним фармерима за скупе новце продавао „ чудотворно жито" које тобоже даје петострук род. Кад су сељаци схватили да су преварени, тужили су га суду. На суду је доказано да је "чудотворно жито" заправо доносило мањи урод од просјечног (The Brooklyn Daily Eagle, 1 November 1916). Све то, међутим, није сметало Русселлу да себе прогласи седмим анђелом из Откривења, те почне писати, како је тврдио, по надахнућу Духа Светога (Studies in the Scriptures – The Finished Mystery, str. 387).
О Русселловим списима имали сте врло високо мишљење. Тако примјерице у њиховом часопису Кули стражари стоји да су "они не само коментари на Библију, него да су они у практичном смислу сама Библија" (Кула стражара, 15. септембра 1910., стр. 298), иако су препуни бизарности. Једна је од таквих била тврдња да се уз помоћ Кеопсове пирамиде у Египту може израчунати кад ће наступити крај свијета. Иако су Јеховини свједоци касније одбацили нека од Русселлових учења "надахнутих по Духу Светом", њихови текстови и даље обилују многим у бити нехришћанским доктринама. Кула стражара је према Јеховиним свједоцима Божје гласило преко којега Бог општи с људима у овим посљедњим данима (Jehovah's Witnesses: Proclaimers of God's Kingdom str. 626).

Опсједнути сте крајем свијета, те сте га до сада преко свог "Божјег гласила" прорекли равно шест пута: 1914., 1918., 1925., за вријеме Другог свјетског рата, 1975. и затим најкасније до 1994. Након свих тих пропалих пророчанстава, оканили сте се постављања одређеног датума, задовољивши се тврдњом да ће крај свијета доћи врло брзо, можда још ове године. Главни је разлог томе био што сте након сваког пропалог смака свијета изгубили становит број сљедбеника, највише пак - на стотине хиљада - након 1975. године.
Немојте послије овог мог одговора да баталите писаније,ако имате нешто паметно да напишете пишите. Ако проповиједате Спасење свако га заслужује. Али не одбацујте ни моје тврдње размислите мало о вашој секти и о Богу Свемогућем!

Са поштовањем и надом у обраћење, Бранислав Секулић!

Нема коментара:

Постави коментар