понедељак, 16. април 2012.

Дан послије Пасхе


„Васкрсење  Твоје, Христе Спасе, анђели поју на небесима, а нас на земљи удостој да чистим срцем Тебе славимо.“
            Јуче, прослављајући свету Пасху, Славно Васкрсење Христово, нема сумње да су многа чиста срца славила Господа Спаса, очекујући испред храма да им се врата која заклањају свјетлост отворе,  као мироносице жене које су се питале: Ко ће нам одвалити камен од врата гроба (Мк.16.3).
            Нема сумње да су многа чиста срца, када су се врата храма отворила и када се тмурним кишовитим јутром прострла харизматична храмовна свјетлост, запјевала: Васкрсе Христос, и смрт би згажена! Васкрсе Христос, и живот живује! Васкрсе Христос, и ад се стропошта! Васкрсе Христос, и нема мртвих у гробу! Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробу живот дарова.
            Нема сумње да су многа чиста срца, примила Евхаристијом Васкрслог Христа у себе и самим тим да је Христос, та чиста срца, такође  у Себе примио.
           
            А онда поучен искуством очекујем Томину недељу у којој ништа неће бити исто. Као да сус се сва та чиста срца одједном окаљала. Као да више нико не жели да прими истог тог Васкрслог Христа у себе или неће себе да да Христу. Трудим се да останем радостан и да живим у јучерашљем дану. Дану када цјела Црква ходи у сусрет Христу. У сусрет Лијеку. У сусрет бесмртности.
            Не желим да размишљам, Бог нека ми опрости, о недељи у којој ће бити полупразна црква. О недељи у којој ће, на позив: Са страхом Божијим и вјером приступите, сви остати глуви. И нико од оних чистог срца, који су хитали Христу у загрљај,  неће ни лагани корак направити према Њему.       
            Христос је исти и јуче и данас и сутра. И увијек исто од нас тражи. Па се питам шта смо му то јуче могли дати а да нећемо моћи на следећој евхаристији, на следећем сабрању?!
(Намјерно нећу завршити ово своје писаније, нека га свако заврши за себе онако како мисли да треба)

2 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Занимљив текст. Аутор сајтова о Хиландару http://www.hilandar.info и везама Свете земље и Хиландара http://www.svetazemlja.info.

    ОдговориИзбриши